توصیه نامه (Recommendation)
توصیهنامه (Recommendation Letter) نامهای است که شخصی برای دیگری مینویسد و نظرش را در مورد عملکرد وی بیان میکند. توصیهنامههایی که برای گرفتن پذیرش از دانشگاهها لازم است، معمولا از طرف استاد برای دانشجویان نوشته میشود. گرفتن توصیه نامه از سختترین کارهای شما در هنگام گردآوری مدارک میباشد! بسیاری از دانشگاهها (و نه همه آنها) فرمهای خاصی دارند که باید به همراه توصیهنامه ارسال شود. شما باید این فرم را از وبسایت دانشگاهی که می خواهید مدارک را برایش بفرستید پیدا کنید و به تعداد حداقل سه نفر (بعضی از دانشگاهها دو نفر) از استادان بدهید تا پر نمایند. برخی از دانشگاه ها که تعداد آنها کم هم نیست دارای فرمهای توصیه نامه آنلاین میباشند که با وارد کردن ایمیل اساتید به صورت خودکار لینک مربوطه برای استادان فرستاده میشود تا پر کنند. این کار زیاد توصیه نمیشود. چرا که استاد ممکن است بی دقتی نماید یا فراموش کند و مشکل ساز شود. به خصوص اینکه استادان نیز زیاد تمایلی به انجام این کار ندارند.


برخی از استاتید از دانشجویان می خواهند که این کار را خود انجام دهند. دقت کنید که این کار محرمانه است و این نامه ها برای هر استاد باید در یک پاکت خاص قرار گرفته و روی آن نیز توسط استاد امضاء شود. شما میتوانید برای منظم بودن کار از قبل اسم و آدرس استاد و دفتر مربوط به پذیرش دانشگاه مقصد را روی پاکت تایپ نمایید (به جز برخی دانشگاه ها که برای این کار پاکت و فرم مخصوص دارند) و بعد به استاد بدهید. سعی کنید از استاد خواهش کنید تا بخشهایی را که در رزومه چیزی برای اثبات ندارید (مانند حل تمرین بودن، فعالیت های شما در شرکت خاص یا در دانشگاه در انجمن علمی خاص) در توصیه نامه بیاورد.


لازم به ذکر است بدانید که داشتن یک انگیزه نامه قوی و توصیه نامه پربار می تواند تاثیر به سزایی در پذیرش فرد داشته باشد . اهمیت نگارش توصیه نامه آنجا مشخص می شود که اگر متقاضی دارای مهارتی باشد که برای اثبات آن مدرکی وجود نداشته باشد ، با نگارش توصیه نامه توسط توصیه گر معتبر ، این مهارت نیز به اطلاع تیم پذیرش دانشگاه مورد نظر فرد می رسد . از اهمیت های توصیه نامه می توان به موارد زیر اشاره کرد :
1. توصیه نامه به عنوان یک اعتبار برای شخص متقاضی مطرح می شود .
2. توصیه نامه بیانگر ضمانت شخص ثالث از فعالیت های علمی و گاها فردی شخص می باشد .
3. توصیه نامه می تواند توانمندی های ارزشمند متقاضی را در رهبری یک تیم ( در صورت دارا بودن این توانایی ) به نمایش بگذارد .
4. توصیه نامه می تواند نقاط ضعف متقاضی را برجسته کند تا دانشگاه روی آن زمینه کار کرده و فرد را در آن بهبود بخشد .
توصیه نامه ، مقاله ای 400 تا 500 کلمه ای می باشد که باید برای نوشتن آن نکاتی را در نظر داشت . نحوه نگارش توصیه نامه بسیار مهم می باشد .
استادی که عهده دار نگارش توصیه نامه است ، در ابتدا باید کاغذی که استاندارد بوده و مناسب برای نوشتن نامه اداری است را انتخاب کند . سپس متقاضی را معرفی کند و شرایط وی را توضیح دهد و دلایل شخصی خود را ذکرکند که چرا او را دارای صلاحیت تحصیل در آن دانشگاه می داند و توضیح دهد چرا دلایلش را موثر می داند . بعد از نگارش این مراحل ، استاد باید گواهی دهد که مطالب نگارش شده صحیح می باشد . در انتها هم با نوشتن نام و امضای شخصی نامه را مهر و موم کند .
نحوه ارسال توصیه نامه به 3 صورت امکان پذیر می باشد .
- ارسال آنلاین توصیه نامه : توصیه گر می تواند با ورود به سایت دانشگاه دلخواه فرد متقاضی ، وارد قسمت ثبت توصیه نامه شود و برای فرد توصیه نامه ای بنویسد و با کلیک بر روی یک دکمه ، آن را ثبت کند .
- ایمیل : بعضی دانشگاه ها در سایت خود امکان نگارش و ثبت توصیه نامه ندارند و توصیه گر مجبور می باشد توصیه نامه متقاضی را تایپ کرده و از طریق ایمیل برای دفتر پذیرش دانشگاه ارسال کند .
- پست : توصیه گر بعد از نگارش توصیه نامه ، آن را به متقاضی به صورت مهر و موم شده تحویل می دهد و متقاضی آن را به آدرس پستی دانشگاه ارسال می کند .
مهم نیست که فرد متقاضی از چه طریقی توصیه نامه خود را ارسال می کند ، مسئله مهم این می باشد که تا فرصت پایانی که از طرف دانشگاه تعیین می شود ، توصیه نامه به دست دانشگاه برسد .